Munkaidő-nyilvántartás vagy jelenléti ív?

Jelenléti ív mellett kell-e vezetni munkaidő-nyilvántartást is?
A Munka törvénykönyve szerint a munkavállaló munkaidejét, szabadságát nyilván kell tartani. Ha a jelenléti ív- mintán tartja nyilván a munkaidő kezdetét (pl. 9 óra) és végét (pl. 17.30) a cég, akkor a jelenléti ív megfelel a munkaidő-nyilvántartásnak. De, ha a jelenléti íven a munkavállalók érkezése (pl. 8.55) és távozása (pl. 17.40) kerül rögzítésre, akkor kell külön munkaidő-nyilvántartás is!

Kinek kell vezetni a munkaidő-nyilvántartást, jelenléti ívet?
A nyilvántartás vezetése kimondottan a munkáltató kötelezettsége, ezért a felelősség alól nem mentesül pusztán azon az alapon, hogy a munkavállalónak írja elő, hogy vezesse saját munkaideje nyilvántartását, és e kötelezettségét elmulasztotta.

Hogyan kell vezetni a nyilvántartást?
Ez lehet papír alapú, a vásárolt nyomtatvány minden rovatában hiánytalan kitöltésével, folyamatosan az adott hónapban. De lehet egy Excel tábla is a nyilvántartás (minta innen letölthető: http://t7.hu/0sa4), melyet a munkáltató folyamatosan vezet (a munkaidő kezdetével és végével), majd a hónap végén kinyomtatva, átnézve a munkavállalóval aláírják. A nyilvántartás az aktuális havi bérszámfejtés alapbizonylata.

Adótipp: Gyakori hiba a ’kettős’ nyilvántartás vezetése (egy igazit, és egyet ’belső/házi használatra’); ha nem a valódi munkaidő kerül rögzítésre; ha pl. október 25-én már az egész október hónap előre ki van töltve. Alapvető hiba, ha a munkáltató egyáltalán nem vezet nyilvántartást. Egy ellenőrzés után ezért munkaügyi bírság jár, melynek közvetett hatása az is lehet, hogy a munkáltató nem indulhat pl. egy EU-s támogatás pályázatán.

Adótipp: Ha a munkavállaló kötetlen munkarendben dolgozik (2013-ban: ha a munkáltató a munkavállalónak írásban átengedi a jogot, hogy napi munkaidejének legalább felét heti rendszerességgel magának ossza be; 2014. január 1-jétől: visszatér a régi szabály, miszerint csak akkor beszélhetünk majd kötetlen munkarendről, ha a munkáltató a teljes munkaidő beosztásának jogát átengedi a munkavállalónak), akkor elegendő csak a szabadság nyilvántartása. Fontos, hogy a kötetlen munkarend azonban kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a munkakör sajátos jellege, illetve a munkavégzés önálló megszervezése tekintetében ez lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s