2022. évben adható juttatások home office keretében (járvány veszélyhelyzet után)

Feltétel: a munkaszerződésben/munkaszerződés módosításban távmunkavégzés keretében (a home office munkavégzés rendszeresen távmunka keretében folytatható) történő foglalkoztatás legyen; a munkaadó és a munkavállaló a szerződésben meg kell állapodjon a munkahelyen és a munkahelyen kívül töltött munkaidő arányáról, a hibrid munka módjáról).

Juttatási lehetőségek:

  • biztosított eszközök: eszköz (pl. számítógép, nyomtató), berendezés, irodaszer, egészséges munkavégzéshez szükséges bútor, szék használatba adása, ezeket a munkavállaló csak a munkavégzés céljából és használatban kapja. Ha nem zárható ki a magánhasználat, akkor a jogszabály adóztatható körülményként tekint az ilyen juttatásra! Példa: Kft. nevére szóló számla eszköz beszerzés.
  • költségtérítés: a távmunkát végzőnek fizetett költségtérítés, amely fedezi a szükséges eszköz (pl. számítógép), internet használat, fűtés, világítás díját. Ez egy pénzbeli juttatás, bérszámfejthető pl. a havi bérszámfejtésnél, és a munkavállaló önmaga kell nyilvántartást vezessen, és önmaga kell megállapítsa a költségtérítés jövedelemtartalmát, az munkáltató a kifizetéskor adóelőleget von le, tehát bérszámfejteni szükséges.
  • költségátalány: igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek a fizetett költségtérítésből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg (2022-ben 20.000 Ft/hó). Feltétele, hogy a munkavállaló nem számol el költséget a munkavégzése helyével összefüggésben; a kiadásait nem kell számlával, bizonylattal igazolni; adómentes a kifizetőnél, adómentes a munkavállalónál. Ha a távmunkavégzés nem a hónap egészében történik (pl. van irodai nap, fizetett szabadság, betegszabadság vagy munkaviszony megszűnés hó közben), úgy az elszámolható költség a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része. Példa1: munkavállaló októberben minden munkanapot távmunkából végez: 20.000 Ft adómentes költségátalány adható; Példa2: munkavállaló októberi 21 munkanapból 5 nap fizetett szabadságon van, a többit mind távmunkában végzi: 16 napra járó juttatás: 20.000 Ft/21 nap * (21 nap – 5 nap)= 15.238 Ft. Nyilvántartás vezetés szükséges (helye lehet a munkaidő-nyilvántartásban), hó végén lehet bérszámfejteni a havi bérrel együtt. Ha a nem ledolgozott napokra is adja a munkaadó ezt a költségtérítést (minden hóban adja a teljes 20.000 Ft-ot), a fentiek alapján a nem járó napokra ez adóköteles juttatás lesz! A költségtérítés utólag is adható, ha a feltételek fennálltak.

A felsorolt juttatások biztosítása nem kötelező, forrását a munkáltató anyagi lehetőségei alapján dönt. Azonban szem előtt kell tartani azt, hogy nem lehet ilyen juttatással indokolatlanul megkülönböztető eljárásban részesíteni egyik munkavállalót a másiktól.

Ezek a juttatások nem kifejezetten a béren kívüli juttatás elemei, de a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben egy jó választható juttatás lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s