Első lépések a KATA-törvény változások miatt (2022. július)

A 2022. július 11-i héten kialakult KATA-törvény változások kapcsán (a pénzügyi kormányzat megszünteti a jelenlegi KATA-törvényt és új szabályokkal új KATA-törvény lép életbe 2022. szeptember 1-jétől) a következő lépéseket javasoljuk, ha Ön katás.

 1. Tájékozódjon!

Több hírportál, híroldal foglalkozik a témával, Youtube-on, podcastokban összefoglalót találnak a kialakult helyzetről. Ezek hasznosak és összefoglalóak, kiemelik a legfontosabb tudnivalókat. Legyen képben a jelen változások lényegével!

 1. Ha teheti keressen fel egy szakembert, könyvelőt!

Mielőtt ezt teszi, kérjük vegye figyelembe azt, hogy közülük sokan ugyanúgy katásként adóznak jelenleg, ők ugyanúgy keresik a megoldást saját vállalkozásuk részére; másrészt ezekben a napokban éppen egy nagyobb határidős munkájuk van (július 20-ig mindenképp), és lehet pár nap nyári szabadságot is terveztek, miközben azon is vannak, hogy kiszolgálják a kata változás miatti extra megkereséseket!

Ha Önnek van könyvelője és ő még nem jelentkezett Önnél, akkor legyen proaktív, keresse meg, kérdezzen rá, hogy milyen feladatai vannak!

Ha Ön saját maga intézte eddig katás vállalkozása adóügyeit, és a jelen változások meghaladják az Ön gyakorlatát, érdemes lenne szakemberhez fordulnia legalább egy konzultáció erejéig. Adótanácsadó, könyvelő, adójogi szakjogászt keressen. Ne várjon heteket, ha lehet foglaljon időpontot minél előbb! Miért? A híresztelésekkel szemben egy valódi konzultáció és a kapcsolódó feladatok nem néhány percet, hanem több órát, napot is igénybe vehetnek. Jelen helyzetben minden adózóra egyénre szabott adótervezéssel lehet csak hosszú távon működő megoldást találni!

               Legyen felkészült ezekben a témákban, mert a konzultáción ezekre biztosan ki kell térni:

 • Ön főállású, vagy mellékállású vállalkozó? van-e másik vállalkozása, az milyen adózású?
 • mekkora az átlagos havi árbevétele? milyen bevételt realizált ebben az évben, mennyi bevétel várható még az év végéig? kik a vevői?
 • a termékeladáshoz, szolgáltatásnyújtáshoz milyen közvetlenül kapcsolódó költségek merülnek fel? hol van a vállalkozása székhelye, azzal kapcsolatban milyen költségek merülnek fel?
 • vannak-e munkavállalói?
 • milyen tárgyi eszközökkel (pl. számítógép, irodabútor, céges autó, stb.) rendelkezik? milyen eszközbeszerzés előtt áll?
 • milyen gyakran, mekkora jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából?
 • tervez-e bankhitelt felvenni, pályázaton indulni?
 1. Vegye fel meglévő vevő partnereivel a kapcsolatot!

Kezdjen el számításokat végezni, meglévő vállalt munkáiban hol, hogyan tudja érvényesíteni az esetleges adózási mód változás miatti többlet adóteherrel járó új kiadásait!

Számolja ki újra a rezsióradíját!

 1. Ha van katás szállító partnere, vegyék fel a kapcsolatot, beszéljék meg hogyan tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s