Mikor kell kiállítani előlegszámlát?

Előfordulhat, hogy előre kérünk el egy munkára vagy termékértékesítésre pénzt a vevőnktől még azelőtt, hogy a terméket vagy a munkát átadnánk. Ilyenkor a bankszámlánkra érkező összeg jóváírásakor vagy a készpénz átvételekor előlegszámla kiállítási kötelezettségünk van. Fontos, hogy az előlegszámlát akkor lehet kiállítani, amikor az ellenérték megérkezett, tehát ez pont ellentétes a hagyományos sorrenddel, amikor is először kiállítjuk a számlát, majd várjuk a kiegyenlítését.
Az előlegszámla kelte a pénz átvételét követő legfeljebb 15 napon belüli; a teljesítési időpont a pénz átvétele napja.

A bizonylatolás

1. A munka, vagy termékértékesítés befejezésével el kell számolni a kapott előleggel, végszámlában kell rendezni a valódi teljesítést, visszavételezni az előleget; így a végszámla fizetendő összege a teljes vételár és az előleg különbözete lesz. (Ez a megoldás a gyakoribb.)

2. Ha az előleg a teljes ellenérték 100 százaléka és ismerjük a szolgáltatás valódi teljesítésének dátumát, akkor alkalmazható az ún. egybizonylatos megoldás, amikor elég az előleg számla kibocsátása azzal, hogy azon jelezni kell a majdani teljesítési időpontot is.

Példa: az oktatással foglalkozó Kft. egy március 10-én tartandó előadásra februárban 100 százalék előleget kér a résztvevőktől, ekkor a februárban kifizetett összeg után előleg számlát ad, amelyen jelzi a március 10-i szolgáltatás dátumát, ezzel az egy számlával eleget tesz a számlázási kötelezettségének.

Joganyag hivatkozás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3527733617; AVÉ 2013/5.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s