Dióhéjban az új Polgári Törvénykönyvről (Ptk.)

Jó tisztában lenni azzal, hogy 2014. március 15-től életbe lép az új Ptk., amelyben szabályozva lesznek a megváltozott öröklés szabályai; a cégek működési szabályai; a szerződésekre vonatkozó új szabályok (pl. kártérítés); több más fontos dolog mellett. A cégalapítási, cégmódosítási, szerződéskötési, cég öröklési ügyeinket továbbra is az ügyvédünknél tudjuk intézni.
Itt van azonban négy téma is, amire magánemberként és cégvezetőként is érdemes figyelmet fordítanunk:
1. Szerződéskötés, előzetes tájékoztatás és kártérítés. Új dolog lesz, hogy a szerződéskötésekből eredő esetleges későbbi kártérítés kockázatit, a felek egymás közti előre történő tájékoztatása hiánya miatt meghiúsulhat a későbbi pernyerés esélye.
2. Megszűnik a cégformák között a nem jogi személy (amely eddig a Bt., Kkt. volt). Ez a változás a könyvelést, az üzleti életünket nem fogja érinteni, inkább egy amolyan jogi pontosítás.
3. Új szerződésfajták születnek, régiek eltűnnek.
4. A vezető tisztségviselő közvetlenül is perelhető lesz a vezető tisztségviselői minőségében a társaság nevében okozott károkért. Így ha a társaság eltűnne a felelősségre vonás elől, marad még egy természetese személy a helytállók között. Sokan úgy gondolják: érdemes lesz az ügyvezetőknek elgondolkodni felelősségbiztosítás megkötésén, hogy előre biztosítsanak egy védőhálót maguknak az ilyen helyzetekre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s