2014. évi ellenőrzési irányelvek

A felkészült adózók követik, hogy az Adóhivatal milyen ellenőrzési irányelveket jelöl ki évről-évre. Ebben az évben új az, hogy már nincs megkülönböztetés az adózók között aszerint, hogy a kötelezettségek megsértése mögött milyen adózói szándék van. Így ugyanolyan szigorral és azonos módon büntetik majd azt az adózót aki hibát vét és azt, aki szándékos adóelkerülő.
Az ellenőrzések döntő aránya az adóbevallások utólagos vizsgálatára; az egyes adókötelezettségek teljesítésére; illetve a gazdasági események valódiságával kapcsolatos vizsgálatára irányul.
Az adónemeket tekintve továbbra is kiemelkedő helyet foglal el az általános forgalmi adó és a társasági adó ellenőrzések; célkeresztben maradnak a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók, a tagi kölcsönökön keresztül működtetett cégek, a vagyonosodási vizsgálatok.
Tevékenységi körök alapján 2014-ben jó eséllyel adóellenőrzésre számíthatnak a sertéstenyésztők, húsfeldolgozók, a malomipari termékek gyártói, a fémszerkezet gyártók, az építőipar szereplői, a szervizek, az édesség nagykereskedők, a zöldség és gyümölcs nagykereskedők, az élőállat és húskészítmény nagykereskedők, a reklámügynökök, a munkaerő-kölcsönzők, és az őrző-védő cégek.
A NAV idén elsősorban a pékeket és a közúti áruszállítókat ellenőrzi jövedelmezőség szempontjából, míg jövőre a vendéglátóipari egységek, a mérnökök, és az immateriális javak kölcsönzésével foglalkozók számíthatnak adóellenőrzésre.

Hozzászólás