Munkáltatói lakáscélú támogatás adómentesen

Olvasási idő: 3 perc

2014 óta adhat adómentes támogatást a munkáltató a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, valamint a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek – például kamat, késedelmi pótlék, végrehajtási díj, jelzálogjog törlésének díja, előtörlesztési díj és az olyan biztosítás díja, amelynek biztosítói teljesítése kizárólag a hitel törlesztését szolgálja – megfizetéséhez is.

 

Az adómentesség a támogatás összegének azon hányadára alkalmazható, amely nem haladja meg a lakás vételárának, teljes építési költségének vagy a korszerűsítés költségének 30 százalékát. Az adómentesség megmarad több munkáltató esetén is, ha a folyósítást megelőző négy évben maximum 5 millió forint ilyen támogatást kapott a munkavállaló.

Ha lakáscélú felhasználásra felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtják a támogatást, a feltételnek való megfelelés igazolására a hitelintézettel fennálló hitelszerződés is elfogadható. Fontos, hogy az tartalmazza a lakáscélú felhasználás költségére vonatkozó adatot.

Az adómentességhez a munkavállalónak a támogatás lakáscélú felhasználását is igazolnia kell. Nem szükséges a hitel törlesztésének az igazolása, ha a munkáltató a támogatást a magánszemély önálló (giro-képes) hitelszámlájára, vagy a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára utalja.

A devizahitel végtörlesztéséhez nyújtott úgynevezett kiváltó hitel törlesztésére nyújtott munkáltatói lakáscélú támogatás is elfogadható adómentes juttatásként.

Bővebb információ: http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/tajekoztato_140530.html.

forrás: http://www.nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/aktualis

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s