Erre figyeljen KATÁ-s számla befogadásánál!

olvasási idő: 4 perc

Bemutatjuk mivel legyen tisztában, ha vállalkozása KATÁ-s (kisadózó vállalkozók tételes adója) számlát fogad be.

A) Adatszolgáltatási kötelezettség

A KATA egyik legfontosabb szabálya az, hogy adatszolgáltatási kötelezettség keletkezik mind az adóalany, mind annak vevő partnere részéről a naptári évben megszerzett, kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, amennyiben ez a bevétel meghaladja az évi 1 millió forintot.

A kisadózó számláját befogadó cégként a tárgyévet követő év március 31-éig adatot kell szolgáltatnia az állami adóhatóság részére (2015. évről: 15K102. számú nyomtatvány)

  • a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról,
  • a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, feltéve, ha a naptári évben meghaladta az 1 millió forintot,
  • az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, amelyről a kisadózó nem számlát állított ki (pl. nyugta).

B) Munkaviszonytól való elhatárolás

Értékhatártól függetlenül mondja ki a törvény, hogy a kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

A törvényi munkaviszony vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

  1. a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte,
  2. a naptári évben megszerzett bevétel felét nem az adatszolgáltatásra köteles partnertől szerezte,
  3. a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésére vonatkozóan,
  4. a tevékenység végzésének helye a kisadózó használatában, tulajdonában áll,
  5. a tevékenység folytatásához szükséges anyagokat, eszközöket nem a megrendelő bocsátja rendelkezésre,
  6. a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg,
  7. a kisadózó vállalkozóra igaz, hogy a naptári év egészében máshol főállású munkavállaló (heti 36 órás) vagy társas vállalkozó, feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének több, mint felét nem attól a cégtől szerzi.

Adótipp: nem kell tartani az esetleges plusz adminisztrációtól (a legtöbb könyvelőprogramból könnyen kigyűjthető az adatszolgáltatáshoz szükséges információ); szállító partnereikkel egyébként is érdemes szerződni, az ilyen kisadózóval pedig feltétlen kössenek írásban szerződést, amelyben egyértelműen megfogalmaznak a felsorolt hétből legalább két körülményt a munkaviszony vélelmének megdöntésére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s