Így ellenőrizze partnere közösségi adószámát!

olvasási idő: 3 perc

Mielőtt cége üzleti kapcsolatot – EU-n belüli termékértékesítésben és/vagy szolgáltatásnyújtásban – létesít bármilyen tagállami adóalannyal, az Ön és cége érdeke, hogy a szerződéskötés, számlakiállítás, -befogadás előtt meggyőződjön partnere közösségi adószáma érvényességéről és azonosító adatának pontosságáról. Ez alapvetően kétféle lehet: az első a közösségi adószámok érvényességének lekérdezése az Európai Bizottság honlapján, a másik pedig megerősítést kérni a magyar adóhatóságtól.

A leggyakrabban az Európai Bizottság internetes honlapján való manuális keresést  (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/) alkalmazzuk. Ehhez javaslunk néhány fontos dolgot:

  • a lekérdezéskor a megerősítés eredményeként Ön egy egyedi hivatkozási számot kap. A lekérdezés eredményét feltétlen mentse le, akár nyomtassa ki és őrizze, iktassa!
  • amennyiben a megerősítés eredményében a lekérdezett partnerről név- és címadat is található, akkor az egy teljes értékű eredmény, további nyomozás miatt nem kell az adóhatósághoz fordulnia. Jelenleg ezek a tagállamokban való keresés nyújt ilyen eredményt: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.
  • vegye figyelembe, hogy a lekérdezés a külföldi adóhatóságok lekérdezés napján közzétett adatbázisán alapul!

A fent említett másik lekérdezési mód a magyar adóhatóság általi megerősítés. Ezt azok a belföldi adóalanyok tudják igénybe venni, akik rendelkeznek érvényes (magyar) közösségi adószámmal (pl. HU12345678).

A közösségi adószámok érvényességének és azonosító adatok pontosságának megerősítése a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától kérhető telefonon (06-40-20-21-22), faxon (06-1-428-5424), levélben (1054 Budapest, Széchenyi utca 2., levélcím: 1373 Budapest, Pf.: 561.) és elektronikus levélben (clo@nav.gov.hu).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s