Az üzleti ajándék adózása 2017-ben

olvasási idő: 6 perc

Mi az üzleti ajándék?
Cégünk tevékenységével összefüggő, a meglévő üzleti partnerüknek (cégvezető, kapcsolattartó munkatárs, más) az üzleti kapcsolat további fenntartása érdekében, valamint reménybeli üzletfélnek a szerződéses kapcsolat létrejöttének elősegítése érdekében adott ajándék (termék, szolgáltatás, vagy erre szóló konkrét utalvány). Nem kell feltétlenül egy adott rendezvényhez, alkalomhoz kapcsolódnia; alkalomtól és értékhatártól független.

Mi nem lehet üzleti ajándék?
Nem adható a lenti adózás mellett értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog, bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz. Továbbá nem adható gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, ékszerutánzat, érme.
Szintén nem üzleti ajándék a visszaváltható utalvány.

Adóköteles-e az üzleti ajándék? Ki fizeti az adót?
Az üzleti ajándék után az ajándékot nyújtó társaságnak adóbevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik, amely az ajándék (áfás beszerzési) értékének 43,66%-a (ez a juttatás 1,18-szoros értéke után 15% személyi jövedelemadó és 22% egészségügyi hozzájárulás).
Példa:
Társaságunk egyik üzleti partner beszállítója vezetőjének egy 25.000 Ft értékű ajándékcsomagot ad át, ezzel értékelve a meglévő üzleti kapcsolatot, reméli a jövőbeli még sikeresebb együttműködést.
Ez után a cégünket terhelő adók: (25.000 Ft * 1,18) * 15% SZJA + (25.000 Ft * 1,18) * 22% EHO = 10.915 Ft. Így ez az üzleti ajándék összesen 35.915 Ft költségbe kerül, az adókat a ajándékozást követő hónap 12-ig kell az Adóhivatal felé bevallani, megfizetni.

Lehet-e adómentes az üzleti ajándék?
Igen. Összeghatártól függetlenül adómentes az ingyenes vagy kedvezményesen átadott sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet; valamint maximum 50 ezer forint/fő összeghatárig adómentes a kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegy, bérlet (ez lehet múzeum, kiállítás, színház, táncelőadás, koncert, akár humorest).

A juttatás elszámolható-e költségként? Az ajándék áfája levonható?
A cégünk nevére szóló költség számla birtokában, mind a juttatás, mind a kapcsolódó adók a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek minősülnek, ha az ajándékozás összefüggésben van a cég vállalkozási, bevételszerző tevékenységével.. Ha az ajándék nem haladja meg az 5 ezer forintot, az áfa levonható.

Kaphat-e üzleti ajándékot cégünk alkalmazottja?
Nem. (Kivéve az adómentest-sportrendezvény bérlet, jegy és kulturális szolgáltatás belépőjegy, bérlet- mivel ezek bárki számára adhatók.)
A munkavállalóknak nyújtható juttatások külön téma.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s