Év végi ajándékozás

forrás: Flickr

Ha a megajándékozott a társaság üzleti partnere

  • éttermi étel-, és italfogyasztás (pl. karácsonyi üzleti ebéd): a számla bruttó értéke után 51,17% SZJA és EHO teher van. Az ÁFA nem levonható.
  • üzleti ajándék (pl. partnerek karácsonyi megajándékozása): A juttató tevékenységével összefüggő szakmai, vagy hitéleti kapcsolatok keretében lehetőség van ajándékozni értékhatártól és mennyiségtől függetlenül. Ez 5.000 Ft/fő/alkalom összegig adómentes, felette az adóteher 51,17% SZJA és EHO. Az ÁFA az adómentes összegig levonható. Nyilvántartás kötelező.

Ha a megajándékozott a társaság munkavállalója

  • éttermi étel-, és italfogyasztás (pl. karácsonyi céges vacsora): 51,17% SZJA és EHO adóteher mellet az ÁFA nem levonható.
  • termék ajándék: évente maximum 3*10.150 Ft értékig 51,17% adóval, felette 63% adóval jár. Az ÁFA nem vonható le. Nyilvántartás kötelező.

Adótipp: Adómentes ajándékként idén is szóba jöhet az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet (értékhatár nélkül), valamint a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj. A megajándékozott magánszemély lehet egy üzleti partnerünk ügyvezetője, de lehet a cégünk munkavállalója is!

Adótipp: Ha nem szeretne ilyen magas adóterheket viselni és inkább cégen kívül oldja meg az ajándékozást, figyeljen arra, hogy ne céges bankszámlát,  vagy céges bankkártyát használjon a számlák fizetésénél!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s