Ha két társaságnak azonos az ügyvezetője, 2015-től biztosan kapcsolt vállalkozásnak minősülnek!

kapcsolt-vallalkozasok_2

Az adózásban eddig is fontos volt figyelni azt, ha két vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősült. Az ilyen cégeket – üzleti kapcsolat esetén -, a NAV felé bejelentési kötelezettség, az egymás között megvalósult ügyletek árának vizsgálata (transzferár szabályok), speciális helyi iparűzési adó, innovációs járulék szabályok, vagy EVA adóalap növelő tétel terheli.

2015. év előtt:

A társasági adótörvény eddig öt esetet sorol fel a kapcsolt vállalkozásokra, ebből Önöket mikrovállalkozásokat leginkább az érinti, amikor a tulajdonosi kapcsolaton keresztül a két társaság egymásban közvetlenül vagy közvetve 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkezett, vagy egy harmadik vállalkozás bírt mindkét társaságban ilyen befolyással. A közeli hozzátartozókat  (a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér) együtt kell számolni.

Példa kapcsolt vállalkozásra: ha az Alfa Kft. tulajdonosa a lány gyermek 95%-ban, az anya 5%-ban; és Béta Kft. tulajdonosa a fiú gyermek 60%-ban, a fiú gyermek egy barátja 40%-ban, akkor a két Kft. kapcsolt vállalkozás, mert mindkét cégben a szavazati többséggel rendelkezők egymással testvéri kapcsolatban állnak.

2015. január 1-jétől:

A társasági adó törvény a szabályt kiterjeszti és azt mondja: két vállalkozás akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül, amennyiben közöttük „az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”.

Miért fontos mindez?

Ha van két cégünk és a tulajdoni hányadok és szavazati jog alapján eddig nem voltak kapcsolt vállalkozások, de közös az ügyvezetőjük, akkor január 1-jétől adózási szempontból nem tekinthetők függetlennek, hiszen a személyében és jogaiban azonos ügyvezető a piaci alapon történő kapcsolatot egyértelműen kizárja.

A kapcsolt vállalkozási státuszt a 15T201T változásbejelentő lapon (annak B02 lapja és 3. pótlap) kell majd a NAV felé bejelenteni január 15-ig.

Példa EVA adózásból:

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alatt a kapcsolt vállalkozástól kapott bevétel teljes egésze növeli a 37%-os adó alapját. Ha EVÁ-s Bt-je 500.000 forint bevételt kap a kapcsoltnak minősülő Kft. vállalkozásától, akkor 1.000.000 forint után fizet 370.000 forint EVÁ-t. Ha nem a kapcsolt vállalkozásától jönne ez a bevétel, akkor az adó csak 185.000 forint lenne.

Adótipp: Az előző példánál maradva: januártól az ilyen közös ügyvezetőjű vállalkozások az egyik cégben cseréljék le az ügyvezetőt például egy rokonra (nagymama, nagypapa), vagy a Bt-nél dolgozó alkalmazottat bízzák meg a ügyvezetéssel, és a betéti társaság társasági szerződésében rögzítsék, hogy a beltag ügyvezetést nem vállal, hanem ebből a célból alkalmazottat foglalkoztat.

Jogszabályi hivatkozás:

Társasági adó törvény: 2006. évi LXXXI. tv. 4. § 23. f) pont

Adózás rendjéről szóló törvény: 2003. évi XCII. tv. 178. § 17. pont

Közeli hozzátartozó: Új Ptk. 8:1. § (1) 1. pont

Befolyás; többségi befolyás: Új Ptk. 8:2. § és 8:2. § (1) pont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s