EVA alanyok teendői 2014-2015

Év végi adófeltöltés

Idén az EVA alanyai 2014. december 22-ig (mivel 20-a idén szombatra esik) kötelezettek a megfizetett adóelőleget a várható adó összegére kiegészíteni. Ezt hívjuk adófeltöltésnek, amely során a jogszabály az éves adó 100%-ra való adómegfizetést vár el.

A feltöltési kötelezettség elmulasztásának szankciója van: ha az éves adó legalább 90%-a nincs december 22-ig megfizetve, akkor a befizetett előleg és az adó 90%-nak különbözete után 20% a mulasztási bírság.

Az adófeltöltés az ismert számlaszámra kell teljesíteni: NAV Egyszerűsített vállalkozói adó számla 10032000-01076033, az utalás közlemény rovatában szerepeljen a céges adószám!

Akik 2015-től nem választják az EVÁ-t, azoknak legkésőbb 2014. december 22-ig kell kijelentkezniük; ők a következő négy adóévben nem választhatják ezt az adózást.

Azoknak, akik 2014-ben EVA alanyok és 2015-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

Az EVA hatálya alól kikerülők egyéni vállalkozóként választhatják a személyi jövedelemadózást, a kisadózók tételes adóját, a Bt-k, Kft-k, ügyvédi irodák pedig a kisvállalati adózást, vagy a társasági adózást.

Az egyéni vállalkozók szintén december 22-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátásokért a járulékokat az általánosnál magasabb – a minimálbér másfélszeresét meghaladó – alap után fizetik meg.

 

Kinek éri meg EVA alatt adózni?

2015-től az EVA adózása változatlan feltételekkel működik, az adómérték 30 millió forintos éves áfás bevételig 37%; az e feletti bevétel után pedig 50% az EVA.

Továbbra is annak előnyös ez az adózási forma, aki

  • 100 egység bevétel eléréséhez nem rendelkezik 20-23 egységnél több költséggel,
  • nem foglalkoztat munkavállalókat,
  • a tevékenysége szolgáltatás,
  • nem tervez nagy összegű beruházást,
  • mind 2014. évi, mind a 2015. évi várható áfás bevétele nem haladja meg a 30 millió forintot,
  • akinek fontos az egyszerűség és a kiszámíthatóság,
  • nincs köztartozása, bankszámlával rendelkezik,
  • nem tervez átalakulást, és új tag nem szerez majd 50%-ot meghaladó új részesedést,
  • a vállalkozás nem rendelkezik részesedéssel más gazdasági társaságban.

 

Január 1-jétől kibővül a kapcsolt vállalkozás fogalma

A szabály azt mondja: két vállalkozás akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül, amennyiben közöttük „az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”.

Miért fontos mindez?
Ha van két cégünk és a tulajdoni hányadok és szavazati jog alapján eddig nem voltak kapcsolt vállalkozások, de közös az ügyvezetőjük, akkor 2015. január 1-jétől adózási szempontból nem tekinthetők függetlennek, hiszen a személyében és jogaiban azonos ügyvezető a piaci alapon történő kapcsolatot egyértelműen kizárja.

Példa: Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alatt a kapcsolt vállalkozástól kapott bevétel teljes egésze növeli a 37%-os adó alapját. Ha EVÁ-s Bt-je 500.000 forint bevételt kap a kapcsoltnak minősülő Kft. vállalkozásától, akkor 1.000.000 forint után fizet 370.000 forint EVÁ-t. Ha nem a kapcsolt vállalkozásától jönne ez a bevétel, akkor az adó csak 185.000 forint lenne.

A kapcsolt vállalkozási státuszt (üzleti kapcsolat esetén!) a 15T201T változásbejelentő lapon kell majd a NAV felé bejelenteni január 15-ig.

Adótipp: Az előző példánál maradva: januártól az ilyen közös ügyvezetőjű vállalkozások az egyik cégben cseréljék le az ügyvezetőt például egy rokonra (nagymama, nagypapa), vagy a Bt-nél dolgozó alkalmazottat bízzák meg a ügyvezetéssel, és a betéti társaság társasági szerződésében rögzítsék, hogy a beltag ügyvezetést nem vállal, hanem ebből a célból alkalmazottat foglalkoztat.

Jogszabályi hivatkozás:

EVA feltöltés, bejelentkezés, kijelentkezés: 2002. évi XLIII. törvény 12. § (4) bekezdés, 10. § (1) és (3) bekezdés

20% mulasztási bírság (Art): 2003. évi XCII. törvény 172. § (12) bekezdés

Kapcsolt vállalkozás (Tao): 2006. évi LXXXI. tv. 4. § 23. f) pont

Kapcsolt vállalkozás (Art): 2003. évi XCII. tv. 178. § 17. pont

Közeli hozzátartozó: Új Ptk. 8:1. § (1) 1. pont

Befolyás; többségi befolyás: Új Ptk. 8:2. § és 8:2. § (1) pont

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s