Bt-k, Kkt-k kötelező cégmódosítása 2015. március 15-ig

paragraph blue modern web icon on white background

Az új Ptk. legkésőbb 2015. március 15-ig ad lehetőséget arra, hogy a betéti társaságok és a közkereseti társaságok társasági szerződésüket az új Ptk-val összhangba hozzák. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Önöknek az ügyvédjükkel együtt át kell nézni a jelenlegi társasági szerződésüket és ha abban van olyan rendelkezés, amely az új Ptk-val változott, azt törölni vagy hatályosítani kell.

Ha Önök 2014. március 15-e után már módosították a létesítő okiratukat, akkor most nincs teendőjük. Akkor sem kell ügyvédhez fordulniuk, ha Önöknél épp folyamatban van a társaság jogutód nélküli megszűnése (pl. végelszámolás). Nincs szükség továbbá a létesítő okirat módosítására kizárólag annak érdekében sem, hogy a létesítő okirat a társaság vezető tisztségviselőjét ügyvezetőként nevesítse. Ha azonban a létesítő okirat egyéb okból módosul (pl. megváltozik a székhely, vagy új kültag lép be), a társaság köteles a változást is azon átvezetni.

Ha a módosítások kizárólag a Ptk. rendelkezései miatti igazítást tartalmazzák, akkor a társasági határozat és változásbejegyzési kérelmet illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet benyújtani a cégbírósághoz.

Adótipp: A kötelező módosítások mellett feltétlenül ellenőrizzék társasági szerződésükben a következőket, mert később még jól jöhetnek: 1. Az ügyvezető milyen jogviszonyban látja el tisztségét (megbízási vagy munkaviszony). Ennek hatása lehet a fizetendő járulékokra. 2. A pótbefizetés lehetősége. 3. Vezető tisztségviselőre vonatkozó részesedés szerzés, más ugyanolyan fő tevékenységet végző társaságban ügyvezető tilalmának feloldása.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s