Mikor kell feltüntetni a számlán a vevő adószámát?

Mi volt érvényben 2014. december 31-ig?

Az Áfa törvény 169. § -a rendelkezik a számla kötelező tartalmi elemeiről. A számlán az alábbi esetekben kötelező feltüntetni a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének (azaz a vevőnek) az adószámát:

  • olyan ügyletek esetében, amelynél az adó fizetésére a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője kötelezett (fordított adózású ügyleteknél),
  • adómentes közösségen belüli termékértékesítés esetében, illetve
  • olyan belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kiállított, 2 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű, forgalmi adót tartalmazó számla esetében, ha a számla kibocsátója belföldön gazdasági céllal letelepedett. E számlákról tételes áfa-adatszolgáltatást kell készíteni.

Csak a felsorolt esetekben kötelező a vevő adószámának feltüntetése; egyéb, a felsoroláson kívüli ügyletek esetében nem kötelező feltüntetni a számlán a vevő adószámát, ugyanakkor nem kifogásolható az a megoldás sem, ha egyéb ügyletek esetében a számla kibocsátója a vevő kérésére a vevő adószámát szerepelteti.

Mi változott 2015. január 1-jétől?

A vevő adószámának feltüntetése már az 1 millió forint áthárított adóösszeget elérő számlák esetében is kötelezővé vált.

A kötelező tételes áfa-adatszolgáltatás összeghatára is az eddigi 2 millió forintról 1 millió forintra csökken, vagyis minden olyan tranzakcióról kötelezően és tételesen adatot kell majd szolgáltatni a NAV számára, amelynek az adóalanyra áthárított áfavonzata eléri az 1 millió forintot.

Egy gondolat “Mikor kell feltüntetni a számlán a vevő adószámát?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s