A NAV 2015. évi ellenőrzési irányelvei

A NAV tájékoztatójában adta közre a 2015. évi ellenőrzési irányelveit (http://goo.gl/F6Zs8x). Idén is a leghangsúlyosabb ellenőrzési terület az általános forgalmi adóban a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzések (az ilyen ellenőrzések több, mint 60%-a), ahol a fókusz a valós bevételek eltitkolásán, vagy a nem valós költség számlák befogadása elkövetésével való áfa csalás esete kiemelt terület. Vizsgálják a számlaadási kötelezettséget, bizonylat-kiállítási kötelezettséget, on-line pénztárgép használatot, a gyanúsan kevés forgalmat bonyolítókat, a bevételükhöz képest kevés összegű fizetendő áfát bevallókat, értékesítési láncolatokat, körbeszámlázókat, az árumozgással járó értékesítőket.

A tevékenységi körök tekintetében fokozott ellenőrzésre számíthatnak jövedelmezőségi szempontból a gépjárműalkatrész kiskereskedők, a csomagküldő internetes kiskereskedők, a közúti áruszállítók, a raktározással foglalkozók.

A számviteli rend, a bizonylati fegyelem területén az Adóhivatal vizsgálni fogja többek közt a nyilvántartások vezetését, a szabályzatok meglétét, az adatszolgáltatásokat, az iratmegőrzés szabályainak betartását (erről itt írtunk: Meddig tároljuk a céges iratokat?).

A fentieken túl további kiemelt terület még a nyereségadók közül a társasági adó és az egyéni vállalkozóknál a vállalkozói személyi jövedelemadó és a járulékok ellenőrzése.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s