Helyes-e, ha az ügyvédi iroda továbbszámlázza az illetéket, közzétételi díjat?

Amikor a társasági szerződéseink módosításával ügyvédhez fordulunk, gyakran kíséri ezt valamilyen cégeljáráshoz kapcsolódó eljárási illeték és közzétételi díj.

letöltés

Előfordul, hogy az ügyvédi iroda cégünk helyett fizeti meg ezeket a cégeljáráshoz kapcsolódó díjakat. Sokszor felmerül a kérdés, hogy kell ezt bizonylatolni.

Értelmezésünk szerint az ilyen megelőlegezett és később beszedett eljárási illeték és közzétételi díj más nevében és javára beszedett összegnek minősül, az ÁFA törvény értelmében ennek hitelezése és beszedése nem okoz gazdasági tevékenységet. Másrészt egyik összeg sem az ügyvédi iroda költsége, ezért sajnos nincs is mit továbbszámlázni, nem merülhet fel a közvetített szolgáltatás sem. Az ilyen összegeket az ügyvédi iroda könyveiben követelésként kell kimutatni és a cégeljárási dokumentumok átadásakor kell kérni a megbízót ezek pénzügyi rendezésére. Cégünk könyveiben egyéb kötelezettségként kell nyilvántartani a megelőlegezett eljárási illetéket és a közzétételi díjat, amelynek számviteli bizonylata a hatóságoktól kapott igazolás lehet.

Jogszabályi hivatkozás:

  • 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 7. §
  • 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 70. §
  • 2000. évi C. törvény a számvitelről 3. § (4) bekezdés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s