Fontos határidő közeledik: 2014. évi SzJA bevallás

Ha Ön magánszemélyként készíti el a 2014. évi személyi jövedelemadó bevallását, akkor ezt legkésőbb 2015. május 20-ig kell elkészítse és ha van fizetendő adója, ennek pénzügyi rendezésére is ez a határidő!

A bevallás egyszerűen elkészíthető az Adóhivatal oldaláról letöltött adóbevallás kitöltő programmal, majd elektronikusan beküldhető az ügyfélkapun, vagy papír alapon postán. A bevallás kitöltéséhez készítse elő a 2015 januárjában a munkáltatótól, kifizetőtől kapott 2014. évi adóigazolásait; adásvételi szerződést, ha ingatlant vagy üzletrészt adott el; önkéntes egészségpénztártól, nyugdíjpénztártól kapott igazolását; külföldről származó jövedelmének igazolását; személyi kedvezmény érvényesítéséhez orvosi igazolását; ellenőrizze, hogy érvényes-e az ügyfélkapu azonosítója, jelszava!

1453. számú nyomtatvány: ez a teljes adattartalmú személyi jövedelemadó nyomtatvány, a legtöbben ezt töltik ki. Csökkentett adattartalmú (1453M) bevallást is ezzel a nyomtatvánnyal lehet kitöltenie azoknak, akiknek nem kell elszámolniuk a személyi jövedelemadón és az egészségügyi hozzájáruláson kívül más adóval. A bevallásban lehet rendelkezni az adó 1%-ról.

1453 Adónyilatkozat: ez a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészülő adóbevallás, köznevén ‘söralátét’ bevallás. Az készíthet ilyet, akinek a munkáltatója ezt jelezte a 14M30. számú adóigazoláson.

Adó 1% felajánlás (14EGYSZA): ha Önnek a kedvezmények levonása után is maradt éves személyi jövedelemadója, idén is rendelkezhet annak kétszer 1%-ról: első kedvezményezetti kör lehet valamilyen civil szervezet (alapítvány, egyesület), másodikként pedig valamelyik egyház, vagy az állami Nemzeti Tehetség Program elkülönített alap. Idén először dönthet arról is, hogy a civil szervezetnek megadja nevét és címét is.

Az adóigazolásokat nem kell beküldeni az Adóhivatalba, azokat a beküldött adóbevallással együtt 2020. december 31-ig őrizze meg!

A papír alapon beküldött adóbevallást ne felejtse el aláírni!

Nem kell adóbevallást készítsen (ún. nullás adattal sem) ha az adóévben egyáltalán nem volt adóköteles jövedelme (például egész évben GYES ellátást kapott, vagy olyan ingatlaneladása volt, amelyből adóköteles jövedelme nem származott, vagy kizárólag csak adómentes nyereménye (pl. lottó) volt.)

A következő bejegyzésünkben a bizonyos betegségek miatti adókedvezményről (személyi kedvezmény) írunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s