Intézze el most nyáron, ne hagyja az utolsó pillanatra!

olvasási idő: 6 perc

Adóigazolvány gyermeke számára

1

2016. január 1-jétől csak olyan gyermek után vehető igénybe a családi adókedvezmény, akinek van adóazonosító jele. A 10 jegyű adóazonosító jel az adóigazolványon szerepel.

A 2005 után születettek automatikusan kapják az adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott az Adóhivatal, ha a szülő külön kérte. Lehetnek olyanok, akik bár 2005 után kaptak elvben adóazonosítót, de adókártyát nem. A lényeg az, hogy vannak olyan tíz év körüliek, tizenévesek, akik a mai napig nem rendelkeznek még adóigazolvánnyal.

Az adóigazolványt a 15T34. jelű nyomtatvány kitöltésével tudja megkérni, postán beküldheti, vagy személyesen benyújthatja bármelyik NAV ügyfélszolgálaton. A nyomtatvány letölthető itt: http://goo.gl/pZHoFU, a kitöltési útmutató elérhető itt: http://goo.gl/UBHVfB. Az igénylőlaphoz másolatban kell csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát vagy személyazonosító igazolványát és lakcímkártyáját.

Ügyfélkapu

Az Ügyfélkapu egy kormányzati elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszer, amely a Kormányzati Portálon érhető el (www.magyarorszag.hu). Ezen keresztül Ön elektronikusan tud kapcsolatba lépni hivatalokkal a közigazgatási (adóhivatali, egészségpénztári, nyugdíjigazgatósági, stb.) ügyek intézésében. A szolgáltatás használatához egy ingyenes regisztrációs eljárás szükséges, amit bármelyik okmányirodában, kormányablakban személyesen intézhet. Vigye magával a személyi okmányait és egy érvényes e-mail címet, az ügyintézés néhány percet vesz igénybe!

TAJ-kártya

Augusztus 1-jén új egészségügyi alapellátásról szóló törvény lépett hatályba, amely nagy része 2016. január 1-jétől alkalmazandó. A jogalkotók úgy fogalmaznak, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor elvárható lesz a betegtől, hogy TAJ-kártyáját egy orvoshoz leadja, ezért ennek a kártyának a jövőben jelentősebb szerepe lehet!

Sok embernek nincs meg a TAJ-kártyája, mert kimosta a mosógépben, elhasználódott a tokja, vagy elveszett. Ellenőrizze a kártyáját és ha szükséges, igényeljen kártya másodlatot! Ezt megteheti bármely kormányhivatalnál, amely 3 ezer forint eljárási díjjal jár (ezt lehet utalni is). A tudnivalókról itt olvashat: http://goo.gl/mh2PvL.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s