Az üzleti ajándék adózása

Olvasási idő: 3 perc
uzleti ajandek
Az év végéhez közeledve ügyfeleink egyik gyakran feltett kérdése, hogy miként adózik az üzleti ajándék. Most négy kérdés-válaszban összefoglaljuk Önöknek:

Mi az üzleti ajándék?

Az üzleti partnerüknek az üzleti kapcsolat további fenntartása érdekében, valamint reménybeli üzletfélnek a szerződéses kapcsolat létrejöttének elősegítése érdekében adott ajándék (termék, szolgáltatás, utalvány).

Adóköteles-e az üzleti ajándék? Ki fizeti az adót?

Az üzleti ajándék után az ajándékot nyújtó társaságnak adóbevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik, amely az ajándék értékének 51,17%-a (ez a juttatás 1,19-szeres értéke után 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás). Példa: Karácsonyra az egyik beszállító üzleti partnerük vezetőjét 20.000 Ft értékű borválogatással ajándékozzák;  ez után 3.808 Ft a cégüket terhelő személyi jövedelemadó és 6.426 Ft az egészségügyi hozzájárulás. Így ez az ajándék 30.234 Ft költségbe kerül, az adókat az ajándékozást követő hónap 12-ig kell az Adóhivatal felé bevallani és megfizetni.

Lehet-e adómentes az üzleti ajándék?

Igen.  Összeghatártól függetlenül adómentes a sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet; valamint maximum 50 ezer forint/fő összeghatárig adómentes a kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegy, bérlet (ez lehet múzeum, kiállítás, színház, táncelőadás, koncert, akár humorest).

A juttatás elszámolható-e költségként? Az ajándék áfája levonható?

Mind a juttatás, mind a kapcsolódó adók a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek minősülnek. Ha az ajándék nem haladja meg az 5 ezer forintot, az áfa levonható.

Jogszabályok:

SZJA törvény 70. § (3) bekezdés

EHO törvény 3. §

ÁFA törvény 11. § (3) b) pont

Társasági adó törvény 3. sz. melléklet B) fejezet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s