Számlázási tudnivalók IV. – tévhitek

1. tévhit: A számlát kötelező aláírni és lepecsételni.

Nem, a számla aláírás és pecsét nélkül is hiteles! Nincsen olyan jogszabály, amely előírná az aláírás, pecsét használatát; bár ezek használata valamiért, tévesen a mai napig gyakori.

 

2. tévhit: A vevő adószámát kötelező feltüntetni a számlán.

Bizonyos esetekben igen, kötelező a vevő adószámát feltüntetni a számlán. Erről itt írtunk bővebben: https://contr.hu/2015/08/06/szamlazasi-tudnivalok-i-a-vevo-adoszama/

 

3. tévhit: Kötelező a kiszámlázott termék vagy szolgáltatás VTSz (Vámtarifaszám), vagy SzJ (Szolgáltatás Jegyzék) számát feltüntetni a számlán.

A számlának 2008. május 1-je óta nem kötelező eleme az értékesített termék, vagy szolgáltatás VTSz, vagy SzJ száma! De a számlát kibocsátónak továbbra is lehetősége, hogy akár saját azonosítójára, akár a fenti jegyzékek számaira hivatkozzon.

 

4. tévhit: A számlát csak kinyomtatva, postán lehet elküldeni a vevőnek.

Ez nem igaz. Ha a számlát a vevőnek e-mailben küldjük (pl. pdf fájl csatolmány), illetve bármilyen formátumban, amit a vevő elfogad és nem tud később módosítani, tehát ha a vevő ezt a küldési módot elfogadja, az szabályos. Az így küldött számlát a vevő kinyomtatva beteheti a könyvelésébe, vagy azt elektronikusan megőrizheti.

 

5. tévhit: A vevő csak a számla eredeti példányát fogadhatja be.

Nem igaz! 2010-től megszűnt az a szabály, amely megkülönböztette a számla Eredeti és Másolat példányait. Egyben nincs olyan szabály sem, ami kimondja, hogy a számla hány példányban készült, így ezt sem szükséges a számlára ráírni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s