Osztalékelőleg kifizetése 2016-ban

olvasási idő: 3 perc

Tulajdonosként cégünkből a 2016-os tárgy év során osztalékelőleget is felvehetünk, amely kifizetésének szabályai az új Ptk. hatálybalépésével még egyszerűsödtek is.

Az osztalékelőleg kifizetése előtt vizsgálandók:

  • társasági szerződés: új, hogy már nem szükséges ennek kifizetéséről rendelkezni
  • az osztalékelőleg fedezete: a megtermelt tárgy évi eredmény, és a fel nem használt eredménytartalék lehet. Ennek igazolásául szolgál és felhasználható az éves beszámoló hat hónapig; a második félévben pedig a közbenső mérleg.
  • osztalékfizetési korlát: maximum a szabad tőkeelemek erejéig, ami azt jelenti, hogy a kifizetés után az értékelési tartalékkal, lekötött tartalékkal csökkentett saját tőke nem lehet kisebb, mint a jegyzett tőke. Pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljes befizetése esetén fizethető csak ki (beleértve a 3 mFt jegyzett tőke szint elérését is).
  • tagok írásbeli nyilatkozata, visszafizetési kötelezettség vállalása: nem szükséges, mert a jogszabály mondja ki
  • a kifizetés gyakorisága: akár havonta is lehet

Az osztalékelőleg kifizetésekor:

a magánszemély tagnak kifizetett osztalékelőlegből 15% SZJA előleget kell levonni, amit a levonást követő hónapban a cég kifizetőként a NAV felé kell bevalljon, megfizessen. A tag az adóelőleggel csökkentett összeget kapja kézhez, amelyet a cégtől kapott adóigazolásból tájékoztató adatként a 2016. évi SZJA bevallásában fel kell tüntetnie (1653. sz. bevallás).

Amikor az osztalékelőlegből osztalék lesz:

az üzleti év zárásakor (pl. a 2016-os év zárásakor 2017 májusában) derül ki, hogy a taggyűlés szavazhat-e osztalékról. Ha a kifizetett osztalékelőleg több, mint a végleges osztalék, akkor azt a tagoknak vissza kell fizetni, amely egy adott kölcsönné minősül és még ügyleti kamatot (jegybanki alapkamat + 5%) is kell rá fizetni.

Az osztalékká vált osztalékelőleg a 2017-es évben lesz bevallandó jövedelme a magánszemélynek, amely éves SZJA bevallásában (1753. sz. bevallás) még rendeznie kell a kapcsolódó, az osztalékot terhelő 14% EHO -t (maximum 450 eFt) is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s