A napi munkába járás költségének adómentes megtérítése

olvasási idő: 3 perc

Ha a munkavégzés miatt a munkavállalónak rendszeresen el kell jutnia a lakóhelyéről a munkahelyére, akkor utazási költsége merülhet fel. A munkáltató köteles a napi munkába járás költségeinek egy részét a munkavállaló felé megtéríteni.

Az ilyen utazási költségek közül most a napi munkába járás költségtérítési szabályait foglaljuk össze:

Napi munkába járásnak minősül az, amikor a dolgozó naponta utazik a munkahelyére; beletartozik az átutazás céljából igénybe vett helyi tömegközlekedéssel történő utazás is. A munkáltató a munkanapokra eső utazási költséget kell térítse (napi jegyek vételénél), de havi utazási bérlet esetében akár az egész havi bérlet ára is kifizethető.

A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járásának bérlet, vagy menetjegy árának legalább 86%-át, de dönthet úgy is, hogy 100%-os mértékű költségtérítést is ad, mindezt adómentesen.

Az ilyen költségtérítés alkalmazható vasút (2. kocsiosztály), a helyközi autóbusz, az elővárosi busz, a HÉV, a menetrend szerint közlekedő hajó, komp, vagy rév esetére, de a  39/2010 II.26 Kormányrendelet 4. §-ban meghatározott feltételek megléte esetén egyéb gépjárműre is.

A költségtérítés elszámolásához a munkavállalónak nyilatkozatot kell adnia a lakóhelyéről és/vagy tartózkodási helyéről, illetve arról, hogy a napi munkába járás ezek közül honnan történik. A lakóhelyen életvitelszerűen kell tartózkodni, mert ekkor lesz jogosult a költségtérítésre.

Az utazási jegyről, vagy bérletről számlát kell kérni, amely szólhat a munkáltató nevére (általános forgalmi adót korlátozással csak ekkor lehet levonásba helyezni), de szólhat a munkavállaló nevére is.

Ha a munkáltató a 86%-os költségtérítést választja, akkor a fennmaradó 14%-os költséget tovább kell számlázza a munkavállaló felé.

A munkáltató megkövetelheti, hogy a munkavállaló a hó végén adja át a jegyet, vagy bérlet szelvényt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s