Az üzleti ajándék adózása 2019. évben

olvasási idő: 6 perc

Mi az üzleti ajándék?
Cégünk tevékenységével összefüggő, a meglévő üzleti partnerüknek (cégvezető, kapcsolattartó munkatárs, más) az üzleti kapcsolat további fenntartása érdekében, valamint reménybeli üzletfélnek a szerződéses kapcsolat létrejöttének elősegítése érdekében adott ajándék (termék, szolgáltatás, vagy erre szóló konkrét utalvány). Nem kell feltétlenül egy adott rendezvényhez, alkalomhoz kapcsolódnia; alkalomtól és értékhatártól független.

Mi nem lehet üzleti ajándék?
Nem adható a lenti adózás mellett értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog, bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz. Továbbá nem adható gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, ékszerutánzat, érme.
Szintén nem üzleti ajándék a visszaváltható utalvány.

Adóköteles-e az üzleti ajándék? Ki fizeti az adót?
Az üzleti ajándék után az ajándékot nyújtó társaságnak adóbevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik, amely az ajándék (áfás beszerzési) értékének 38,35%-a (ez a juttatás 1,18-szoros értéke után 15% személyi jövedelemadó és 17,5% szociális hozzájárulási adó).
Példa: Társasági adóalany cégünk egy 10.000 Ft értékű édesség csomagot ad ajándékba egyik beszállítónk munkatársának, így értékelve a jó üzleti kapcsolatot, remélve a jövőbeli még sikeresebb együttműködést. Ezzel a cégünket terhelő adók: (10.000 Ft * 1,18) * 15% SZJA + (10.000 Ft * 1,18) * 17,5% SZOCHO = 3.835 Ft. Ezzel az üzleti ajándék összesen 13.835 Ft költségbe kerül, az adókat az ajándákozást követő hónap 12-ig kell az Adóhivatal felé bevallani, megfizetni. 

Lehet-e adómentes az üzleti ajándék?
Igen. Önök már ismerték a sport és kulturális szolgáltatás igénybevételére szolgáló belépőjegy, bérlet ajándékozását, ez 2019. január 1-jétől így változott:

Sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet: a minimálbért (149.000 Ft) meg nem haladó mértékben adható, ha a belépőjegy, bérlet nem visszaváltható, és nem utalvány.

Kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérleti, könyvtári beiratkozási díj a minimálbér összegéig (149.000 Ft) adómentesen adható juttatás. Ez a jegy, bérlet se legyen visszaváltható, vagy kultura utalvány formájú, mert ekkor adóköteles. Adómentes így a múzeum, kiállítás, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, humorestre szóló nem visszaváltható jegy, bérlet.

A juttatás elszámolható-e költségként? Az ajándék áfája levonható?
A cégünk nevére szóló költség számla birtokában, mind a juttatás, mind a kapcsolódó adók a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek minősülnek, ha az ajándékozás összefüggésben van a cég vállalkozási, bevételszerző tevékenységével. Ha az ajándék nem haladja meg az 5 ezer forintot, az áfa levonható.

Kaphat-e üzleti ajándékot cégünk alkalmazottja?
Nem. (Kivéve az említett adómentest-sportrendezvény bérlet, jegy és kulturális szolgáltatás belépőjegy, bérlet- mivel ezek bárki számára adhatók.)
A munkavállalóknak nyújtható juttatások külön téma.

Hozzászólás