Számlázási tudnivalók II. – számlával egy tekintet alá eső okirat

Olvasási idő: 4 perc

Ha valamelyik számlánk a kibocsátás után hibásnak bizonyul (például a számlázott tételt hibás árral számláztuk), akkor annak korrekciója szükséges. 2008-ig az ilyen bizonylat-korrekcióra a számlahelyesbítés, sztornózás, javítás módszerre szigorú részletszabályok vonatkoztak.

2008. január 1-jétől a jogszabály egy sokkal egyszerűbb rendszert vezetett be, amely légyege az, hogy a számla bármely okból történő korrekciója esetén egységesen számlával egy tekintet alá eső okiratot kell kiállítani. Fontos megemlíteni, hogy a régi elnevezésű sztornó, helyesbítő számla is alkalmazható, ha azok bírnak a számlával egy tekintet alá eső okirat tartalmi elemeivel. Tehát nem a korrekciós bizonylat elnevezésén van a lényeg, hanem annak tartalmán!

A korrekciót követően az eredeti (hibás) számla és a számlával egy tekintet alá eső okirat együttesen képezi az ügylet bizonylatát.

A számlával egy tekintet alá eső okirat minimális adattartalma:

  • az okirat kibocsátásának kelte
  • az okirat sorszáma, amely azt azonosítja,
  • hivatkozás arra a számlára, amely adatát az okirat módosítja,
  • a módosítással érintett számlaadat megnevezése, a módosítás természete, ennek számszerű hatása (ha van ilyen)

Nem kötelező elem a teljesítési időpont, csak akkor, ha az a módosításra szoruló adat.

Nem hibás az a megoldás, ha a számlával egy tekintet alá eső okirattal több számlát módosítsunk úgy, hogy a csoportos módosító bizonylaton valamennyi módosítandó számla világosan, egyértelműen szerepel, hasonlóan a a módosítás megnevezése, természete, számszerű hatása.

Nincs akadálya annak, hogy devizában kiállított számlát módosítsunk a fenti módon, ekkor az eredeti számlában alkalmazott árfolyamot kell használni a devizás összegek forintra történő átszámításakor.

Nem korrigálható pusztán számlával egy tekintet alá okirattal az olyan hiba, amikor például két hasonló nevű adóalany közül nem a tényleges vevő részére történt számlakibocsátás. Ilyen esetben érvénytelenítő/sztornó számlát kell kiállítani, majd a valódi vevőnek számla bizonylatot készíteni.

Letölthető számlával egy tekintet alá eső okirat minta: SZETAEO_2015.001_minta

Jogszabály: ÁFA törvény 170. §

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s